Menu

Wat is het verschil tussen een vaste mindset en een groeimindset?

Een vaste mindset of een groeimindset kunnen van grote invloed zijn op het welbevinden van een kind. De ene mindset omarmt problemen als kansen om te ontwikkelen, de andere denkwijze vermijdt ze uit angst om te mislukken. Iedereen heeft beide mindsets (denkwijze) in zich, soms wisselen we van de ene mindset naar de andere. 

‘’ik kan het niet’’ en ‘’ik kan het nog niet’’ zijn twee mooie voorbeelden van een groeimindset en een vaste mindset. Waar de ene zich laat weerhouden door angst ziet de andere kansen om te groeien en zich te ontwikkelen. 

De mindset van kinderen, hoe ze denken over hun kunnen, speelt een belangrijke rol in hun motivatie, welbevinden en prestaties. 

Psychologe Carol Dweck heeft onderzoek gedaan naar de effecten van feedback op de mindset van kinderen. Bekijk het filmpje hieronder (echt een aanrader om te kijken). 

Ook de omgeving van een kind beïnvloed wat voor mindset een kind gebruikt. Denk hierbij aan (groot)ouders, leerkrachten en vriendjes. Een mooi voorbeeld las ik op de blog van PienKindercoach: ‘’Leerkrachten zijn meer prestatiegericht dan ‘leergericht’ of procesgericht. Kinderen krijgen stickers, complimentjes en beloningen voor de dingen die ze wel kunnen. De dingen die ze fout doen moeten ze opnieuw maken. Zo leer je het kind dat het goede antwoord meer waard is dan de inzet.’’ 

Het is dus erg belangrijk om de aandacht veel meer te richten op de inzet en het proces dan op het resultaat en het goede antwoord. 

Allemaal leuk en aardig hoor ik je denken, maar hoe pas ik dit dan toe in de praktijk? 

Tips voor een groeimindset bij kinderen:

  1. HOE je kinderen een compliment geeft is heel belangrijk voor het ontwikkelen van een groeimindset. Geef complimenten op de inzet in plaats van op het eindresultaat. Dus in plaats van  ‘’Goed zo, wat een mooie tekening!’’, ‘’Jij hebt vast hard gewerkt, super!’’.
  2. Als fouten maken leren is, waarom willen we dan toch zo weinig fouten maken?! Laat je kind zien dat ook jij fouten maakt en vertel wat je ervan geleerd hebt. Geef ook je kind de kans om fouten te maken, zonder dat jij de weg voor hem/haar vrij maakt. Zo kunnen kinderen van hun fouten leren. Hoe mooi is dat! 
  3. Leer je kind het NOG-principe. Ga ervanuit dat je iets NOG niet kunt, maar door te oefenen dit wel kunt leren. 

Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

INSTAGRAM

 

@kindercoachenco

 

Een reden om mij te volgen? Op IG deel ik leerzame tips, informatieve weetjes, een kijkje achter de schermen en inspirerende quotes! Dit alles doe ik rondom het thema waar ik mee werk: (faal)angst, boosheid, piekeren, leren omgaan met pestgedrag en onzekerheid

#kindercoach