Menu

Praktische tips voor een GROEIMINDSET bij kinderen

‘’Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’’ is een welbekende quote van Pippi Langkous. Hoewel dit geen garantie geeft voor succes of groei, geeft deze mindset je wel geloof om nieuwe dingen te gaan leren.

Wat is mindset?

Met mindset wordt de manier bedoeld waarop mensen over dingen denken en hoe zij hiermee omgaan. Carol Dweck is de grondlegger van de mindsettheorie. Zij maakt onderscheid tussen een vaste mindset en een groeimindset. Ik heb hier een blogpost over geschreven, wil je meer lezen over het verschil van een vaste mindset en een groeimindset klik dan even hier.

Tip 1: Leer genieten van kansen.

Elke uitdaging die je ziet is een mogelijkheid om te beginnen met leren. Leg je aandacht niet bij het realiseren van het doel. Focus je op wat je nu hiervoor aan het doen bent. Bijvoorbeeld: Als er op school gevraagd wordt naar vrijwilligers voor een geschiedenisproject is je eerste reactie misschien ‘nee’. Om de voor jou bekende geldige reden, natuurlijk. Zeg dan nu eens JA. En ervaar, door het te doen, wat je hiervan kunt leren. Je focus ligt dan op wat je leert en je voorkomt hiermee dat je belemmeringen je gedachten overnemen.

Tip 2: Leer je vaste mindset te herkennen.

“Ik kan dit niet! Ze lachen me uit. Ik kan nooit iets nieuws leren. Wat denken ze van me? En die andere klasgenoot kan dat natuurlijk weer veel beter. Ik doe het al jaren zo”. Zo maar wat gedachten die naar boven komen. Herken je ze ? Dit is het moment van herkenning. Dan weet je dat je vastzit in die gedachte. En nu je het herkent kun je een begin maken.

Tip 3: Jij maakt zelf de keuze.

Als je de moed hebt verzamelt omdat, je meer of anders wilt, besef dan dat jij die keuze kunt maken. Jij wil dit graag want zoals het nu gaat bevalt het je niet echt. Of echt niet? En elke keuze die je maakt kun je ook weer wijzigen. Realiseren dat niets helemaal vaststaat geeft je vrijheid. Toch? Voel je de vlinders in je buik al?

Tip 4: Neem een andere gedachte.

Als je beseft; Hé, ik doe het weer. Bijvoorbeeld: “Ik kan dit echt niet!” Vraag je af of die gedachte wel klopt. Wat word er precies gevraagd en is dat te leren? Heb ik zoiets soortgelijks al eens gedaan? Ja, natuurlijk kun jij dat dan ook leren. Als je het niet probeert weet je het ook niet zeker. Het is verbazend hoe je soms jezelf kunt beperken als het gaat om het ontwikkelen van je eigen kwaliteiten en vaardigheden.

Tip 5 Handel naar je gedachte.

De gedachte alleen is al een flinke stap. In je hoofd heb je al een voorstelling gemaakt van wat je dan doet. Misschien heb je het succes zelfs al gevierd in je hoofd. Dat mag maar het is beter om in actie te komen. Begin met de eerste taak die bij je uitdaging hoort. Hup aan de slag en ervaar wat er gebeurd bij het uitvoeren. Focus op de uitvoering.

Tip 6 Wees realistisch.

Ik merk nog wel eens dat Pippi Langkous soms een te grote rol speelt. Als je een uitdaging neemt die echt niet reëel is begin dan bij het begin en schat jezelf niet té hoog in. Bijvoorbeeld als je altijd op hoog niveau hebt gevoetbald en nu op hoog niveau wil freerunnen kan dat een te grote stap zijn. Je zou dan eerst de basics moeten leren, neem bijvoorbeeld lessen in turnen of andere sporten waarbij je leert vallen en je spieren leert te beheersen en te trainen. Zo voorkom je teleurstelling die je groei kunnen belemmeren.

Tip 7 Wees mild.

Ik zeg het wel vaker en dat geldt hierbij ook. Gun jezelf de tijd om van een vaste naar een groei mindset te komen. En dat gaat met vallen en opstaan. Dat is niet erg. Je leert veel van het maken fouten. Ik noem ze ook liever leermomenten. Leermomenten zijn bedacht om te groeien dus wees niet zo streng naar jezelf.

Met deze tips kun je zelf werken aan het veranderen van jouw gedachten. Leren en ontwikkelen is zoveel makkelijker met positieve gedachten. Probeer het maar eens. Je zult ervaren dat wanneer de bovengenoemde tips gebruikt het steeds beter gaat.bron: https://refidescoachingenadvies.nl/nieuws/zeven-praktische-tips-voor-een-groei-mindset/

Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

INSTAGRAM

 

@kindercoachenco

 

Een reden om mij te volgen? Op IG deel ik leerzame tips, informatieve weetjes, een kijkje achter de schermen en inspirerende quotes! Dit alles doe ik rondom het thema waar ik mee werk: (faal)angst, boosheid, piekeren, leren omgaan met pestgedrag en onzekerheid

#kindercoach